Tuesday, April 25, 2023

FRIED FOODS HEALTHY OR NOT

 We must have heard that the fried, greasy and starchy food is not good for health particularly for heart patients. However a new research in China has found that frequent consumption of fried food items especially fried potatoes is linked with depression and anxiety. 




The fried food may be the best choice of snacks for many people blame it on taste buds or the most convenient one to prepare in a short time. Since fried foods are cooked in oil at extreme high temperatures, they are high in trans fats and thus associated with an increased risk of many diseases, including heart disease, cancer, diabetes and obesity. Now the research says that people who frequently indulge in consuming fried food such as French fries were 12 per cent more likely to go through anxiety-related issues and had a 7 per cent risk of depression than people who did not eat fried food.


The researchers evaluated 140,728 people over 11.3 years. After excluding participants diagnosed with depression within the first two years, 8,294 cases of anxiety and 12,735 cases of depression were found in those that consumed fried food.


Hydrogenation of fats takes place when oils are heated at very high temperature during cooking or food manufacturers often hydrogenate fats themselves using high pressure to increase their shelf life and stability. This changes the chemical structure of fats and makes it difficult for the body to break down the fats. It ultimately leads to health hazards particularly for liver and heart. 



So, next time if you crave for fried foods, think before you act!!!



हमने सुना होगा कि तला-भुना, चिकना और स्टार्च युक्त खाना सेहत के लिए अच्छा नहीं होता, खासकर दिल के मरीजों के लिए। हालाँकि चीन में एक नए शोध में पाया गया है कि तले हुए खाद्य पदार्थों विशेषकर तले हुए आलू का लगातार सेवन अवसाद और चिंता से जुड़ा हुआ है।


तला हुआ भोजन स्नैक्स का सबसे अच्छा विकल्प हो सकता है क्योंकि कई लोग इसे स्वाद कलियों पर दोष देते हैं या कम समय में तैयार करने के लिए सबसे सुविधाजनक होते हैं। चूँकि तले हुए खाद्य पदार्थों को अत्यधिक उच्च तापमान पर तेल में पकाया जाता है, वे ट्रांस वसा में उच्च होते हैं और इस प्रकार हृदय रोग, कैंसर, मधुमेह और मोटापे सहित कई बीमारियों के बढ़ते जोखिम से जुड़े होते हैं। अब शोध कहता है कि जो लोग अक्सर फ्रेंच फ्राइज़ जैसे तले हुए भोजन का सेवन करते हैं, उनमें चिंता-संबंधी मुद्दों से गुजरने की संभावना 12 प्रतिशत अधिक होती है और उन लोगों की तुलना में अवसाद का खतरा 7 प्रतिशत अधिक होता है, जो तला हुआ भोजन नहीं करते हैं।


शोधकर्ताओं ने 11.3 वर्षों में 140,728 लोगों का मूल्यांकन किया। पहले दो वर्षों के भीतर अवसाद से निदान किए गए प्रतिभागियों को बाहर करने के बाद, तला हुआ भोजन खाने वालों में चिंता के 8,294 मामले और अवसाद के 12,735 मामले पाए गए।


वसा का हाइड्रोजनीकरण तब होता है जब खाना पकाने के दौरान तेल को बहुत अधिक तापमान पर गर्म किया जाता है या खाद्य निर्माता अक्सर अपने शेल्फ जीवन और स्थिरता को बढ़ाने के लिए उच्च दबाव का उपयोग करके स्वयं वसा को हाइड्रोजनीकृत करते हैं। इससे वसा की रासायनिक संरचना बदल जाती है और शरीर के लिए वसा को तोड़ना मुश्किल हो जाता है। यह अंततः विशेष रूप से यकृत और हृदय के लिए स्वास्थ्य संबंधी खतरों की ओर ले जाता है।



तो, अगली बार अगर आपको तली-भुनी चीज़ें खाने की इच्छा हो, तो कुछ भी करने से पहले सोच लें!!!

No comments:

Post a Comment

CULTIVATE READING AND WRITING HABITS

 Some of us are keen on reading and writing and it'very well a part of our habit and daily routine. Do you know why is it considered to ...