Thursday, May 25, 2023

HEATSTROKE

 WHAT IS HEATSTROKE AND ITS CAUSES


Heatstroke is the overheating of the body when a person's body temperature shoots over 40 degrees Celsius. It is a result of prolonged exposure to heat, sun and physical exertion. Heat stroke is the most serious heat-related illness and occurs mainly during summer season. It occurs when the body can no longer control its temperature, the body's temperature rises rapidly to even 106°F or higher within 10 to 15 minutes, the sweating mechanism fails, and the body is unable to cool down. If not treated immediately, heatstroke can cause severe brain damage and harm the functioning of internal organs as well.





SYMPTOMS OF HEATSTROKE

-Profuse sweating.

-Fast, weak pulse.

-Nausea or vomiting.

-Muscle cramps.

-Tiredness or weakness.

-Dizziness.

-Throbbing Headache.

-Red, hot, and dry skin.

-Rapid, shallow breathing.


FOODS TO AVOID DURING HEATSTROKE

1. Caffeinated tea, coffee.

2. Alcohol. Drinking alochol can cause dehydration during heatstroke.

3. Deep fried foods


FOODS TO FIGHT HEATWAVE

1. CUCUMBERS

It has high water content and contains nutrients like vitamins A, B folates etc. It is low in calories and will keep you cool and hydrated.


2. TOMATOES

They have anti-inflammatory compounds and are rich in vitamin C. It helps to lower the risk of inflammation.


3. CURD

It may be consumed in several ways like raita, buttermilk, lassi etc. It will make your body cool from inside and you will feel fresh. 


4. COCONUT WATER

It is delicious as well as nutritious. It is rich in electrolyte and a good source of sodium and potassium.


5. MINT

Mint or pudina is consumed mainly in the form of chutney. It adds flavour to your food and also helps to enhance immunity. It can also be consumed in the form of summer drinks too like nimbu pani.


6. SUMMER FRUITS

Summer Fruits like Watermelon, muskmelon have high water content and helps in digestion during summer season. Panha, a drink made with raw mango is a summer refresher drink. Kiwi's contains potassium and helps to keep your muscles healthy


OTHER PREVENTIVE MEASURES

1. Drink plenty of fluids

2. Eat smaller meals at regular intervals including salad.

3. Do not exert yourself too much in the sun. Avoid going out when Sun is at its peak.

4. Wear light-colored, loose and light weight clothes that allows the body to breathe.



हीटस्ट्रोक क्या है और इसके कारण क्या हैं


जब किसी व्यक्ति के शरीर का तापमान 40 डिग्री सेल्सियस से अधिक हो जाता है तो हीटस्ट्रोक शरीर का अधिक गर्म हो जाना है। यह गर्मी, धूप और शारीरिक परिश्रम के लंबे समय तक संपर्क का परिणाम है। हीट स्ट्रोक गर्मी से संबंधित सबसे गंभीर बीमारी है और मुख्य रूप से गर्मी के मौसम में होती है। यह तब होता है जब शरीर अपने तापमान को नियंत्रित नहीं कर पाता है, शरीर का तापमान 10 से 15 मिनट के भीतर तेजी से 106°F या अधिक तक बढ़ जाता है, पसीना तंत्र विफल हो जाता है, और शरीर ठंडा नहीं हो पाता है। यदि तुरंत इलाज नहीं किया जाता है, तो हीटस्ट्रोक मस्तिष्क को गंभीर नुकसान पहुंचा सकता है और आंतरिक अंगों के कामकाज को भी नुकसान पहुंचा सकता है।


हीटस्ट्रोक के लक्षण


-विपुल पसीना।

-तेज, कमजोर नाड़ी।

-मतली या उलटी।

-मांसपेशियों में ऐंठन।

-थकावट या कमजोरी।

-चक्कर आना।

-बहुत तेज सिरदर्द।

-लाल, गर्म और रूखी त्वचा।

-तेज, उथली श्वास।



हीटस्ट्रोक के दौरान बचने के लिए खाद्य पदार्थ


1. कैफीनयुक्त चाय, कॉफी।

2. शराब। एलोकोल पीने से हीटस्ट्रोक के दौरान डिहाइड्रेशन हो सकता है।

3. गहरे तले हुए खाद्य पदार्थ



हीटवेव से लड़ने के लिए खाद्य पदार्थ


1. खीरे

इसमें पानी की मात्रा अधिक होती है और इसमें विटामिन ए, बी फोलेट आदि जैसे पोषक तत्व होते हैं। इसमें कैलोरी कम होती है और यह आपको ठंडा और हाइड्रेटेड रखता है।


2. टमाटर

उनके पास विरोधी भड़काऊ यौगिक हैं और विटामिन सी से भरपूर हैं। यह सूजन के जोखिम को कम करने में मदद करता है।


3. दही

इसका सेवन कई तरह से किया जा सकता है जैसे रायता, छाछ, लस्सी आदि। यह आपके शरीर को अंदर से ठंडक देगा और आप तरोताजा महसूस करेंगे।


4. नारियल पानी

ये बहुत स्वादिष्ट होतें हैं, और पौष्टिक भी. यह इलेक्ट्रोलाइट से भरपूर और सोडियम और पोटैशियम का अच्छा स्रोत है।


5. पुदीना

पुदीना या पुदीना का सेवन मुख्य रूप से चटनी के रूप में किया जाता है। यह आपके खाने में स्वाद जोड़ता है और रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाने में भी मदद करता है। इसका सेवन गर्मियों के पेय जैसे नींबू पानी के रूप में भी किया जा सकता है।


6. गर्मियों के फल

गर्मियों के फलों जैसे तरबूज, खरबूजे में पानी की मात्रा अधिक होती है और गर्मी के मौसम में पाचन में मदद करता है। पन्हा, कच्चे आम से बना पेय गर्मियों में ताज़ा करने वाला पेय है। कीवी में पोटैशियम होता है और यह आपकी मांसपेशियों को स्वस्थ रखने में मदद करता है


अन्य निवारक उपाय


1. खूब तरल पदार्थ पिएं

2. सलाद सहित नियमित अंतराल पर थोड़ा-थोड़ा भोजन करें।

3. धूप में ज्यादा मेहनत न करें। जब सूर्य अपने चरम पर हो तो बाहर जाने से बचें।

4. हल्के रंग के, ढीले और हल्के वजन के कपड़े पहनें जिससे शरीर सांस ले सके।




















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