Saturday, May 6, 2023

INTERNATIONAL NO DIET DAY 6 MAY 2023

 International No Diet Day is celebrated on 6 May every year to raise awareness among people regarding dangers of dieting culture. This day encourages individuals to accept their bodies and adopt a healthy lifestyle and smart diet tips rather than dangerous dieting practices. International No Diet Day signifies the fact that we all have different body shapes and sizes and at the same time recognize health and beauty. This day was established in 1992 by Mary Evans Young, the director of the British group Diet Breakers. The day aims to promote healthy habits and self-love rather than dieting. 



IMPORTANCE OF THIS DAY


1. This day helps people to realise that we should not set unrealistic beauty standards that can lead to harmful dieting practices. 


2. International No Diet Day encourages people to focus on self-love and acceptance and to celebrate body diversity around the world.


3. Going on mindless dieting shall not serve any purpose rather is dangerous for our health and overall well being.


4. Staying fit and healthy is the solution to health problems.


5. The day emphasises that each person and his body is different and everybody is unique in some special way.


4. This day aims to raise awareness about the negative impact of restrictive diets and encourages individuals to adopt healthy habits that are sustainable and enjoyable.


5. This day also educates us that we can loose weight without going on a diet rather than by following balanced diet.



For following balanced diet, please read https://gagndewan.blogspot.com/2023/05/smart-diet-tips.htmlor read below:- 


1. EAT MORE FRUITS AND VEGETABLES


Fruits and vegetables are rich in vitamins, minerals, and fibre that can improve the overall health. Eating at least five servings of fruits and vegetables a day can help to reduce the risk of chronic diseases such as heart disease, stroke, and cancer.


2. CHOOSE LEAN SOURCES OF PROTEIN


Lean proteins such as fish, chicken, and legumes are essential for building and repairing muscles. However fatty and processed meats that are high in saturated fats and sodium must be avoided. Whole grains like brown rice, oats and quinoa contains more fibre and are nutritious.


3. REDUCE SUGAR INTAKE


Sugary drinks, snacks, and desserts are the major contributors to weight gain and also increased risk of diabetes and heart disease. Their intake must be reduced for maintaining a healthy life style.


4. LIMIT SALT INTAKE


Food that are high in salt and sodium must be avoided as high salt intake can raise blood pressure and increase the risk of heart disease. By limiting the intake of processed foods, you can reduce the risk of major diseases. 


5. DRINK PLENTY OF WATER


Drinking plenty of water is very essential for improving the overall health and development. It keeps your body hydrated all the time especially during humid hot weather and  also essential for flushing out toxins from the body.



6. REDUCE ALCOHOL CONSUMPTION


Drinking alcohol can increase the risk of liver disease, cancer, and other health problems. Liver is a very important part of our body which helps in digestion and overall metabolism of our body. We can't afford to live with a sick liver. Also refer the article on "World Liver Day" for more details.



7. GO FOR HOME COOKED FOOD


Make your toddler eat healthy and nutritious home cooked food instead of processed and junk food from outside. This shall surely boost up the immunity and also help prevent many unnecessary infections and diseases.



8. PRACTICE MINDFUL EATING


Eating food slowly in small amounts and without any distraction like phone or TV is very essential for proper digestion. If we go on eating mindlessly, we tend to overeat and this disturbs our digestion system. 


डाइटिंग कल्चर के खतरों के बारे में लोगों में जागरूकता बढ़ाने के लिए हर साल 6 मई को इंटरनेशनल नो डाइट डे मनाया जाता है। यह दिन व्यक्तियों को खतरनाक डाइटिंग प्रथाओं के बजाय अपने शरीर को स्वीकार करने और एक स्वस्थ जीवन शैली और स्मार्ट आहार युक्तियों को अपनाने के लिए प्रोत्साहित करता है। इंटरनेशनल नो डाइट डे इस तथ्य को दर्शाता है कि हम सभी के शरीर के आकार और आकार अलग-अलग होते हैं और साथ ही हम स्वास्थ्य और सुंदरता को पहचानते हैं। इस दिन की स्थापना 1992 में ब्रिटिश समूह डाइट ब्रेकर्स की निदेशक मैरी इवांस यंग ने की थी। दिन का उद्देश्य डाइटिंग के बजाय स्वस्थ आदतों और आत्म-प्रेम को बढ़ावा देना है।



इस दिन का महत्व


1. यह दिन लोगों को यह महसूस करने में मदद करता है कि हमें अवास्तविक सौंदर्य मानकों को निर्धारित नहीं करना चाहिए जो हानिकारक आहार प्रथाओं को जन्म दे सकते हैं।


2. इंटरनेशनल नो डाइट डे लोगों को आत्म-प्रेम और स्वीकृति पर ध्यान केंद्रित करने और दुनिया भर में शरीर की विविधता का जश्न मनाने के लिए प्रोत्साहित करता है।


3. बिना सोचे-समझे परहेज़ करने से कोई उद्देश्य पूरा नहीं होगा, बल्कि यह हमारे स्वास्थ्य और समग्र कल्याण के लिए खतरनाक है।


4. फिट और स्वस्थ रहना ही स्वास्थ्य समस्याओं का समाधान है।


5. यह दिन इस बात पर जोर देता है कि प्रत्येक व्यक्ति और उसका शरीर अलग है और हर कोई किसी विशेष तरीके से अद्वितीय है।


4. इस दिन का उद्देश्य प्रतिबंधात्मक आहार के नकारात्मक प्रभाव के बारे में जागरूकता बढ़ाना है और व्यक्तियों को स्वस्थ आदतों को अपनाने के लिए प्रोत्साहित करना है जो स्थायी और सुखद हों।


5. यह दिन हमें यह भी सिखाता है कि हम संतुलित आहार लेने के बजाय बिना डाइटिंग के वजन कम कर सकते हैं।


संतुलित आहार का पालन करने के लिए कृपया नीचे पढ़ें या पढ़ें:-


1. अधिक फल और सब्जियां खाएं


फल और सब्जियां विटामिन, खनिज और फाइबर से भरपूर होते हैं जो समग्र स्वास्थ्य में सुधार कर सकते हैं। एक दिन में कम से कम पांच बार फल और सब्जियां खाने से हृदय रोग, स्ट्रोक और कैंसर जैसी पुरानी बीमारियों के जोखिम को कम करने में मदद मिल सकती है।


2. प्रोटीन के दुबले स्रोत चुनें


मांसपेशियों के निर्माण और मरम्मत के लिए मछली, चिकन और फलियां जैसे लीन प्रोटीन आवश्यक हैं। हालांकि वसायुक्त और प्रसंस्कृत मांस जो संतृप्त वसा और सोडियम में उच्च हैं, से बचा जाना चाहिए। साबुत अनाज जैसे ब्राउन राइस, ओट्स और क्विनोआ में अधिक फाइबर होता है और ये पौष्टिक होते हैं।


3. चीनी का सेवन कम करें


शक्करयुक्त पेय, स्नैक्स और मिठाइयाँ वजन बढ़ाने में प्रमुख योगदान देती हैं और मधुमेह और हृदय रोग के जोखिम को भी बढ़ाती हैं। स्वस्थ जीवन शैली को बनाए रखने के लिए इनका सेवन कम करना चाहिए।


4. नमक का सेवन सीमित करें


उच्च नमक और सोडियम वाले भोजन से बचना चाहिए क्योंकि अधिक नमक का सेवन रक्तचाप बढ़ा सकता है और हृदय रोग का खतरा बढ़ा सकता है। प्रसंस्कृत खाद्य पदार्थों के सेवन को सीमित करके आप बड़ी बीमारियों के जोखिम को कम कर सकते हैं।


5. खूब पानी पिएं


समग्र स्वास्थ्य और विकास में सुधार के लिए पर्याप्त मात्रा में पानी पीना बहुत आवश्यक है। यह आपके शरीर को हर समय हाइड्रेटेड रखता है विशेष रूप से नम गर्म मौसम के दौरान और शरीर से विषाक्त पदार्थों को बाहर निकालने के लिए भी आवश्यक है।



6. शराब का सेवन कम करें


शराब पीने से लीवर की बीमारी, कैंसर और अन्य स्वास्थ्य समस्याओं का खतरा बढ़ सकता है। लिवर हमारे शरीर का एक बहुत ही महत्वपूर्ण अंग है जो हमारे शरीर के पाचन और समग्र चयापचय में मदद करता है। हम बीमार लिवर के साथ नहीं जी सकते। अधिक जानकारी के लिए "विश्व यकृत दिवस" ​​पर लेख भी देखें।



7. घर का बना खाना खाएं


अपने बच्चे को बाहर के प्रोसेस्ड और जंक फूड के बजाय स्वस्थ और पौष्टिक घर का बना खाना खिलाएं। यह निश्चित रूप से प्रतिरक्षा को बढ़ावा देगा और कई अनावश्यक संक्रमणों और बीमारियों को रोकने में भी मदद करेगा।



8. मन लगाकर खाने का अभ्यास करें


उचित पाचन के लिए भोजन धीरे-धीरे कम मात्रा में और बिना किसी ध्यान भटकाए फोन या टीवी के रूप में खाना बहुत आवश्यक है। अगर हम बिना सोचे-समझे खाते रहते हैं, तो हम ज्यादा खा लेते हैं और इससे हमारा पाचन तंत्र गड़बड़ा जाता है।


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